Varför stå och jobba?

Ergonomi betyder läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar. Det kan ofta handla om hur arbetsplatsen och arbetsmiljön ska se ut rent tekniskt för att inte slita på kroppen i onödan, till exempel arbetsställning, arbetshöjd, ljud, ljus och klimat. Vi människor är  utformade för att vara i rörelse. I tusentals år rörde vi oss hela dagarna, som jägare, samlare och jordbrukare. Även i industrin fick människor länge röra sig som en del i arbetet, ända fram till 1980-talet.

Men de senaste 30 åren har det dagliga rörelsemönstret förändrats för de flesta av oss, från en lågintensiv vardaglig aktivitet till att sitta still för det mesta. Idag är det vanligt att vi sitter 60-70 procent av vår vakna tid. Mycket beror på arbetet men på 1980-talet fick vi fler TV-kanaler och datorerna började komma in i hemmen. Idag sitter allt fler allt mer tid framför olika skärmar, ner till den smarta mobilens lilla, både på jobb och fritid, morgon, middag, kväll. Jämför man 50-60 år tillbaka i tiden, så använde också många fler människor förr benen för att ta sig fram och tillbaka till jobbet och till fritidsaktiviteter.

Eftersom vi är på jobbet en så stor del av vår vakna tid, så är arbetet en avgörande arena för att få de muskelrörelser som vi behöver. Och forskningen visar att det också har betydelse hur ofta vi rör oss under arbetsdagen – inte bara hur mycket.

Forskare har jämfört resultaten för personer som rör sig ofta, men lite, varje timme med andra som sitter stilla längre perioder, för att sedan röra sig under rejäla avbrott. Alla satt stilla respektive rörde sig lika mycket sammanlagt under dagen. Men de som gjorde de täta avbrotten hade mätbart bättre resultat (midjemått, BMI, lägre halter av triglycerider, bättre blodsockervärden). Vi människor har det helt enkelt för bra för att vår fysiska kropp ska hänga med i utvecklingen. Vi behöver inte längre använda kroppen för att tillgodose våra behov men eftersom kroppen är uppbyggd på ett sådant sätt att den ska användas och belastas dagligen för att fungera optimalt så måste vi nu komma på alternativa sätt att använda musklerna. Alternativ som passar bättre in i dagens samhälle. 

Ett bra sätt att få in det dagliga rörelsebehovet är att ha ett skrivbord som går att höja upp till stående. Att stå och arbeta en liten stund flera gånger varje dag gör att blodcirkulationen fungerar bättre och ryggen och axlarna får den avlastning som de behöver. När du står och arbetar är kroppen i ständig rörelse. Musklerna i benen arbetar med att hålla dig upprätt och dina mag- och ryggmuskler arbetar med att hålla dig  balans. Du kan fortfarande göra samma jobb som när du satt still åtta timmar om dagen men du kan nu ge kroppen den rörelse som den behöver för att fungera optimalt samtidigt som du utför jobbet. Lägg gärna en bok eller något annat under ena foten för ytterligare utmaning för rygg- och bukmuskler.

Det kommer att leda till en rad positiva effekter som förbättrad blodcirkulation, ökad koncentrationsförmåga och mindre belastnings- och förslitningsskador.  Det räcker med att stå och arbeta tio minuter tre-fyra gånger om dagen för att uppnå de positiva effekterna.

Alla forskare är överens, vi rör oss alldeles för lite.  Att ha ett skrivbord som går att höja upp så att du kan stå och arbeta delar av dagen ger dig möjligheten att lösa det problemet utan att det kostar dig en massa tid på gymmet. Du får in rörelsen medans du arbetar. Det är gratis och du gör det på betald arbetstid. Kan det bli bättre?

Site Footer

Sliding Sidebar

Senaste kommentarer

  About Jumla

  Jumla is a minimalist WordPress blog theme with bold details and unique styling in all the right places.

  Fully responsive design displays beautifully across desktop, mobile and all devices in between. Whether you’re an established creative or are just launching your new business, Jumla will highlight your content beautifully and grab the attention of your visitors!

  About Me

  About Me

  Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam.

  Social Profiles

  Recent Posts

  Facebook